2010. november 14., vasárnap

Hírességek mint múzsák

Ördög Nóra portréja egy börtönrajzon. Az arckép mellett jellegzetes roma szimbólumok.
Fresh Andi A rajzon szintén naiv elemek figyelhetők meg: a legszembetünőbb talán az, ahogy a pántok lógnak, de a köldök pozíciója is aránytalan. A mellek is inkább laposnak tűnnek, mintsem gömbölyűnek, és a vállak is szögeletesek. Mindezek ellenére mégis expresszív a rajz, talán többet is mond, mint az eredeti fénykép.
A rajzokat Tökölön, fiatalkorú fogvatartottak készítették. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon milyen értékek azok, amik a fiatalkorúakra biztosan hatni képesek. Nem valószínű, hogy a fiatal rabok a szabadulásuk után hasonló celebekkel találkozhatnának. Mégis megjelennek ezek a hírességek a rajzokon. Szexuális deprivációra utal a rajzok témaválasztása, azonban a felső rajzon a szépség mellett egyéb motívumok is megjelennek, ami arra utal, hogy ezek a hírességek többet jelentenek a fogvatartottaknak, mint amik valójában. Mind a kettő kép idealizált, mégis a rabok talán azt képzelik, hogy valaha ilyen barátnőjük lesz. 

3 megjegyzés:

  1. Bár nem a témához kapcaolódik, de szeretnék hiteles információt kapni, és úgy gondoltam, ez megfelelő fórum a megkérdezéséhez.

    Érdeklődni szeretnék, hogy Tökölön a bv-intézetben a HIV pozitív/AIDS-es fogvatartottak részére fenntartott körlet milyen? Időnként lehet hallani Tökölről rémtörténeteket, sokszor a Híradóból is. Továbbá él bennünk egyfajta előítélet arról, hogy a börtönben lévő HIV pozitív fogvatartottak valaha intravénás droghasználók és/vagy homoszexuálisok. Az a fogvatartott, akivel foglalkozni kezdtem, egyik kategóriába sem tartozik, értelmiségi, és félelmei vannak az odakerülésével kapcsolatban. Milyenek ott a körülmények? Mennyire van biztonságban egy nem agresszív, heteroszexuális értelmiségi HIV pozitív fogvatartott?

    A választ előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Egyszer volt szerencsém a tököli bv-nek ebbe a körletébe is eljutni. Nekem pozitívak a tapasztalataim, igaz, max. 10 percet voltam ott. Ott még számítógépe is van a fogvatartottaknak. Igaz, internet feltehetőleg nincs, és ami még nagyon érdekes, hogy sokkal jobban megbecsülik a körletüket, mint az egészséges rabok.

    VálaszTörlés
  3. Kedves hozzászólók!

    A Tököli Bünetés-végrehajtási Intézet mindenféle "rémtörténettel" ellenkezően fogvatartott központú büntetés-végrehajtási intézet.A nevelők munkájának középpontjában a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló feladatok végrehajtása a cél.ezzel nemcsak a társadalmi reintegrációt segítjük elő,amelyeket preventív célzattal is végzünk.A kék-fény adása óta sokat romott a bv. intézet megítélése, azonban ezt csak cáfolni tudom. A jelenlegi vezetés irányítása és támogatása alatt sok kreatív program került megvalósításra, mellyel csökkenthetők a börtönártalmak, illetve a fogvatartotak rehabilitációja is megvalósítható.

    VálaszTörlés