2009. szeptember 24., csütörtök

Rabtársak


A fenti festmény a Szegedi Fegyház és Börtönben készült, és egy hallgatóm fényképezte le. A képen két fogvatartott látható mákos ruhában, ami a festményen nem nagyon látszik. A rabruha színe leginkább szürkére emlékeztet, azonban nagyon vékony szürke, lila és kék színekből szőtték az anyagát úgy, hogy egészen közelről mákos mintázatúnak tűnik. A zakó alatt a rajzon látható rabok a zöld, egykori katonai molinófelsőt hordják. A bal oldali rabon egy sapka látható, aminek a szabása megegyezik a régebbi fekete-fehér csíkos sapka szabásával. Érdekes módon szinte az összes egykori keleti blokk-beli országban hasonlóak a rabruhák, és Oroszországban is ilyenek. Fontos státusz szimbólumokat látunk a képen: a karórák, a cipők és az övek. Az övek és az órák bizonyára nagyon drágák, de a cipőkre érdemes külön figyelmet fordítani, ugyanis golfcipőkre emlékeztetnek, ami mindenképpen jelentős értéket képvisel, és a luxust szimbolizálja. Érdekes az is, hogy a két rab szinte egyforma, a cipők, az órák, az övek és a hajviselet is erre utal. Ugyanilyen a kigyúrt test, és az érezhetően nem roma kulturális jegyek, ami a kopaszságban érhető a leginkább tetten.
Ha a festmény megrendelésre készült, akkor elképzelhető, hogy a két rab span, azaz börtönbarátok. Ez azt jelenti, hogy mindent megosztanak egymással, korlátlanul megbíznak egymásban, megvédik egymást, és szoros szövetséget alkotnak. Ez a jelenség a nyolcvanas évektől létezik a magyar börtönvilágban. Igen markáns, és nem tévesztendő össze a homoszexuális kapcsolattal, vagy a gengjelenséggel sem.
Nem lehet tudni, hogy a golfcipők vajon mit jelentenek, de mindenképpen megemlítendő Tiger Woods, aki talán a világ legjobban fizetett sportolója, és egyben már kétéves csodagyerek volt, azaz némiképpen ellentétes karriert futott be, mint egy átlag rab. Ilyen szempontból talán példaképként szolgál a fogvatartottak számára.

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerző!
    Nagyon érdekes ez az elemzés - ahogy az összes többi börtönrajzzal kapcsolatban is csak ezt tudom mondani.
    Lenne egy megjegyzésem, amit természetesen nem kötözködésnek szánok, inkább csak egy felvetés. :)A képen látható cipő, bár valóban hasonlít golfcipőre is, talán inkább egy ún. "deszkás" (skate) cipő lehet. Ez ugyanis manapság sokkal elterjedtebb, divatosabb a 15-30 éves korosztály körében. Tiger Woods neve pedig még egy általános műveltségű ember számára sem mond túl sokat. :) A nagy sportszergyártó cégek többsége már nem csak fehér illetve fekete sportcipőket forgalmaz, hanem szinte bármilyen színű és stílusú darabok megtalálhatóak a palettán. Ezek ára is 20-30 ezer forint között van, egy-egy márkásabb darabé elérheti akár az 50 ezer forintot is.
    Akárcsak ez a mellékelt linken található Adidas Skate Gonzales, ami szintén hasonlít egy kicsit a festményen látható cipőre. A katalógus-ára pedig 28 ezer forint, úgyhogy státusz-szimbólumnak biztosan megteszi. :)

    http://www.bayareakicks.com/wp-content/uploads/2008/03/adidas-skate-mark-gonzales-gazelle-00.jpg

    VálaszTörlés